poniedziałek, 12 marca 2012

czekoladowa owieczka

owieczka z czekolady plastycznej


W ramach "zajęć plastycznych" w chwili wolnej spróbowałam się zmierzyć ze swoimi umiejętnościami i zmontowałam taką fajną owieczkę (w końcu święta już nie tak daleko)
Jest wykonana z czekolady plastycznej białej i gorzkiej. Na rogi wymieszałam oba kolory.
Aby futerko było puszyste, nakłuwałam białą czekoladę wykałaczką.
Słodka nieprawdaż?

Jak to zrobić?
oraz wykałaczki
1. Z białej czekolady zrobić kulę na brzuszek, na środku wbić wykałaczkę tak, by jej ostra część wystawała ponad kulę, bo na nią nabijemy głowę.
2. Z trochę mniejszej ilości czekolady gorzkiej uformować jajko - głowę.
jajko usadowić poziomo na wykałaczce.
3. Na środku głowy przykleić owalny kawałek białej czekolady-czuprynki.
4. Uformować dwie łezki na uszka. Wzdłuż łezki, przez jej środek zrobić linię wykałaczką.  
5. Na środku mordki wykałaczką wykuć dwie dziurki - nosek, a nad nimi przykleić dwa małe kawałki białej czekolady i na nie minikropwczki z czekolady gorzkiej - źrenice.
6. Uformować łapki (łezki) i nóżki (stożki).
7. Z wymieszanej czekolady białej i gorzkiej rozwałkuj cieniutkie wężyki i zwiń je w spiralę (rogi)
8. Teraz sklej wszystkie części.



1 komentarz: