baba serowa - próba przedwielkanocna
Mokra, nieprzypominająca suchych standardowych babek piaskowych, co podoba się i smakuje moim chłopakom.
2 szklanki mąki
szklanka cukru
4 jajka
250 dag sera białego
½ kostki margaryny
łyżeczka proszku do pieczenia
sok z cytryny
cukier waniliowy
garść skórki z cytryny/pomarańczy
Ucieramy jajka z cukrem, następnie dodajemy ser, margarynę (w temperaturze pokojowej), mąkę, cukier waniliowy, sok z cytryny oraz na końcu proszek do pieczenia. Pieczemy ok. 50-55 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka + 5 minut, bo lubi się robić zakalec). Podobno najlepsza jest, jeśli się ją po wystygnięciu opakuje i włoży do lodówki. Moja tego zabiegu nie zdążyła doświadczyć;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz