poniedziałek, 26 marca 2012

babka serowa

baba serowa - próba przedwielkanocna

Mokra, nieprzypominająca suchych standardowych babek piaskowych, co podoba się  i smakuje  moim chłopakom.




2 szklanki mąki
szklanka cukru
4 jajka
250 dag sera białego
½ kostki margaryny
łyżeczka proszku do pieczenia
sok z cytryny
cukier waniliowy
garść skórki z cytryny/pomarańczy

Ucieramy jajka z cukrem, następnie dodajemy ser, margarynę (w temperaturze pokojowej), mąkę, cukier waniliowy, sok z cytryny oraz na końcu proszek do pieczenia.  Pieczemy ok. 50-55 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka + 5 minut, bo lubi się robić zakalec). Podobno najlepsza jest, jeśli się ją po wystygnięciu opakuje i włoży do lodówki. Moja tego zabiegu nie zdążyła doświadczyć;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz