wtorek, 6 marca 2012

galaretki szampanki

szampanki ananasowo-truskawkowe

Zapraszam na bardzo prosty i pychościowy deserek nie tylko dla dorosłych łasuchów


sok z 1 puszki ananasów
2 łyżki żelatyny
pełna szklanka gorącej, nie wrzącej wody
truskawki
200ml śmietany 30% 
1 śmietanfix
2-3 łyżki cukru pudru

1. Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie.
2. Odlać sok z ananasów.
3. Dodać sok ananasowy do wody z żelatyną i rozlać ją do kieliszków.
4. Po ostygnięciu, ale zanim galaretka zacznie tężeć, wrzucić truskawki (mogą być morożone).
5. Odstawić do stężenia.
6. Ubić śmietankę na sztywno ze śmietanfixem i odpowiednią ilością cukru pudru.
7. Za pomocą szprycy wcisnąć śmietankę do kieliszków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz