drożdżówki zawijane
Tym razem coś pysznie zwiniętego
ciasto
3-4 szklanki mąki (może i więcej)
1 szklanka mleka
¾ szklanki cukru
10 dag masła
4 jaja lub 3 żółtka i 1 jajo
20 dag drożdży
sól
nadzienie
1 puszka masy makowej
trochę skórki pomarańczowej
1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, mlekiem odrobiną mąki. Pozostawić do
wyrośnięcia na około 10 minut.
2. Dodać mąkę, jaja, roztopione masło, sól, zarabiać przez około 10 minut.(Mąkę należy dodawać sukcesywnie, aby ciasto po zarobieniu nie było klejące, odchodziło od ścianek miseczki, ale by miało konsystencję dość miękiej plasteliny)
3. Zostawić do
wyrośnięcia w ciepłym miejscu około 1,5 godziny. Ciasto musi zwiększyć swoją objętość co najmniej o połowę.
Teraz czas na formowanie zakręconych makówek.
próbowałem ich wyśmienite :):):)
OdpowiedzUsuń