sobota, 10 marca 2012

drożdżówki makówki zwijane

drożdżówki zawijane

Tym razem coś pysznie zwiniętego


ciasto
3-4 szklanki mąki (może i więcej)
1 szklanka mleka
¾ szklanki cukru
10 dag masła
4 jaja lub 3 żółtka i 1 jajo
20 dag drożdży
sól

nadzienie

1 puszka masy makowej
trochę skórki pomarańczowej
1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, mlekiem odrobiną mąki. Pozostawić do wyrośnięcia na około 10 minut.
2. Dodać mąkę, jaja, roztopione masło, sól, zarabiać przez około 10 minut.(Mąkę należy dodawać sukcesywnie, aby ciasto po zarobieniu nie było klejące, odchodziło od ścianek miseczki, ale by miało konsystencję dość miękiej plasteliny)  
3. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu około 1,5 godziny. Ciasto musi zwiększyć swoją objętość co najmniej o połowę.

Teraz czas na formowanie zakręconych makówek.
Podziel ciasto na dwie części. 
1. Jedną część rozwałkuj na  prostokąt.
2.Na środku ciasta rozsmaruj mak ze skórką pomarańczową i złóż je tak, jakbyś zamykała z obu stron książkę.
3. Z powstałego wałka odcinamy około pięciocentymetrowe kawałki.
4. Na środku wykrawamy dziurkę.
5. Łapiemy kawałek za jedną węższą stronę i przekładamy ją przez dziurę w środku (jak chrust).


6. Tak powstałe bułeczki  kładziemy na formie i jeszcze dajemy im trochę wyrosnąć.
Piec w 180-200 stopniach jakieś 15 minut.


Moje drożdżówki to prawdziwe giganty, więc jeśli chcesz zrobić bardziej filigranowe, musisz rozważyć zmniejszenie ilości ciasta każdorazowo używanego do zwijania.

1 komentarz: