wtorek, 13 marca 2012

bolognese z pulpecikami

wstążki prawie bolognese z minipulpecikami

wariacja na temat bolognese, czyli kombinacja wszystkiego, co pod ręką (albo w promocji)


Moja rodzinka uwielbia ten sos. Jest niezbyt pomidorowy - co nam właśnie odpowiada.
Do przygotowania porcji (u nas na dwa obiady dla 3 osób) wykorzystuję:

na pulpety
ok. 300 g mięsa mielonego
pół szklanki bułki tartej
1 duże jajko
1 cebulę
1 ząbek czosnku
1 łyżeczkę soli
szczyptę pieprzu

1. Cebulkę pokroić, podsmażyć.
2. Czosnek przecisnąć przez praskę
3. Do miski z mięsem mielonym dodać bułkę, jajko, podsmażoną cebulkę, pieprz, sól, czosnek.
4. Wyrobić na jednolitą masę.
5. Formować małe pulpeciki, które wylądują w sosie:)

sos
1 marchewka
1 duża cebula
1 papryka
1 malutki przecier pomidorowy
1 ząbek czosnku
1łyżeczka papryki słodkiej
sól, pieprz do smaku
dużo ziół prowansalskich

ponadto
wybrany makaron
ser (starty na tarce z drobnymi oczkami)
świeże zioła - np. pietruszka

1. Kroimy cebulkę i paprykę w drobną kostkę, ucieramy obraną marchewkę na tarce.
2. Podsmażamy cebulkę, marchewkę i paprykę z solą. (U mnie to właściwie się dusi na wodzie, bo nie bardzo toleruję jakikolwiek tłuszcz).
3. Gdy cebula i papryka stanie się szklista, dodaję 2, 3 kubki wody, przecier, słodką paprykę, pieprz. Duszę przez jakieś 5 minut.
4. Do tego dorzucam pulpeciki i duszę dalej, aż sos zgęstnieje (znów jakieś 5 minut, może więcej)
5. Na koniec dosypuję duużo ziół prowansalskich


6. Gotuję wybrany makaron wg przepisu na opakowaniu.
7. Podaję z serem i zieleninką dla smaku i ozdoby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz