poniedziałek, 12 marca 2012

ptysie ze śmietaną

proste ptysie ze śmietaną



ciasto
1szkl. wody
1 szkl.mąki
1/3  kostki masła
4 jajka
krem 
300ml śmietany kremówki (30%)
śmietan-fix
1 łyżka (lub więcej - do smaku) cukru pudru
owoce (opcjonalnie)

1. Masło rozpuścić z wodę, dodać mąkę, mieszać i podgrzewać dotąd, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka.
2. Ostudzić. Po ostudzeniu dodać jajka i dobrze wymieszać.
3. Ciasto przełożyć do szprycy.
4. Na formę z papierem wyciskać gniazdka o średnicy około 5 cm. Trzeba zostawić duże odstępy, bo się mocno rozrastają.
5. Piec w 180 st. z termoobiegiem około 25-30min.

6. Po ostygnięciu rozciąć powstałe bombelki.
7. Ubić śmietanę ze śmietan-fixem.
8. Zaaplikować śmietanę do dolnej łódeczki ptysia, (rozłożyć owoce w kawałeczkach) i przykryć czapeczką.

Wreszcie gotowe.
 Jak jeszcze posypiemy cukrem pudrem, to już nie można się powstrzymać przed połknięciem pychości w całości ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz