piątek, 9 marca 2012

pizza smakowita

pizza
wcale nie od Włocha, ale i tak smakowita ;)


Masz ochotę na niezłą pizzę - w dodatku z tym co lubisz? Żaden problem. Musisz wykazać się tylko odrobiną cierpliwości.

ciasto
2 szklanki mąki (może trochę więcej)
10 dag drożdży
6 łyżek oliwy z oliwek (ale myślę, że inny nie byłby zły)
3/4 szklanki wody (ciepłej, ale nie wrzącej, bo uśmiercisz drożdże)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
sos pod i na dodatki
2 łyżki majonezu
2 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu
1 ząbek czosnku
 szczypta ziół prowansalskich

dodatki
(można je oczywiście  zmienić według uznania)
1 papryka
15 dag pieczarek
laska kiełbasy (ew. jakaś wędlina)
20 dag sera żółtego lub opakowanie mozzarelli
zioła prowansalskie


1. Do miseczki wlej ciepłą wodę, dosyp łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki, a następnie rozdrobnij i dodaj drożdże.
2. Pozostaw zaczyn na jakieś 5-10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. (Chodzi o moment, gdy powierzchnia zaczyna się podnosić i burzyć)
3. Teraz tworzymy ciasto właściwe. Do miseczki z drożdżami dodajemy pozostałe składniki, tzn. resztę mąki, olej, sól. Całość wymieszać, a następnie ugniatać. Jeśli wyda Ci się, że ciasto jest jeszcze za rzadkie, musisz dosypać trochę mąki, ale stopniowo, by nie przesadzić. No a jeśli już się tak stanie, to dodaj jeszcze ciutkę ciepłej wody i ugniataj ciasto do momentu, aż uzyskasz konsystencję plasteliny, która w dodatku odchodzi od brzegów naczynia i przestanie się kleić.
4. Ciasto pozostaw do wyrośnięcia na jakąś godzinę, może krócej - w każdym razie jego ilość powinna się dwukrotnie zwiększyć.
5. Rozciągnij, ewentualnie rozgnieć, rozwałkuj ciasto na blaszkę prostokątną lub okrągłą. Jeśli marzysz o pizzy na cienkim spodzie, to rozciągnij ciasto bardzo mocno, aby było prawie prześwitujące.
6. Rozsmaruj sos, rozłóż dodatki i pozostaw pizzę jeszcze raz do wyrośnięcia na około 15 minut.
7. Piecz około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (możesz użyć termoobiegu)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz