tarta czekoladowa
kruche ciasto z wyśmienitym nadzieniem śmietanowo-mlecznym dla koneserów czekolady
W ostatnio zakupionej książeczce kucharskiej znalazłam kilka inspirujących przepisów na pychości z czekoladą. Już długo nosiłam się z zamiarem przygotowania tarty. No i stało się. Nadzienie czekoladowe na bazie śmietanki, mleka i jajek smakuje super.
ciasto kruche
2 szklanki mąki
200 gram masła lub margaryny (moim zdaniem najlepsza margaryna "Murzynek")
pół szklanki cukru
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1, 2 łyżki wody (gdyby składniki nie chciały się zbyt łatwo połączyć)
nadzienie
nadzienie
150 ml śmietanki kremówki
150 ml mleka
1 tabliczka czekolady mlecznej
1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
2 całe jajka + białko pozostałe z ciasta kruchego
do ozdoby
150 ml śmietany 30%
śmietan-fix
kawałek czekolady startej na tarce
150 ml śmietany 30%
śmietan-fix
kawałek czekolady startej na tarce
1. Zagnieć ciasto ze wszystkich składników. Dolej ewentualnie trochę wody, aby ciasto się połączyło.
2. Włóż ciasto do lodówki na co najmniej 30 minut.
3. Rozwałkuj ciasto na blacie na kształt tartowej formy (ok.26cm). (Myślę, że forma metalowa z wyjmowanym spodem byłaby lepsza niż ta, którą mam ja, czyli szklana. Z pewnością byłoby łatwiej wyjąć ciasto).
4. Na posmarowanej tłuszczem formie rozłóż ciasto i dopasuj je dociskając palcami.
4. Do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika wkładamy ciasto obciążone grochem (aby nie powstały pagórki). Pieczemy 15 minut.
Teraz kolej nadzienia.
5. W rondelku zagotowujemy mleko i śmietankę, dodajemy do nich czekoladę i mieszamy, aż się cała rozpuści i powstanie jednolita masa.
6. W innym pojemniku ubijamy jajka na pianę.
7. Dodajemy jaka do masy czekoladowej, dokładnie mieszamy i całość wylewamy na upieczony spód.
8. Obniżamy temperaturę piekarnika do 180 stopni i pieczemy całość 15 minut.
9. Pozostawiamy do ostygnięcia.
10. Następnie ozdabiamy np. bitą śmietaną i startą czekoladą.
Po prostu zaachwyt :), dobre ciacho.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz