niedziela, 18 marca 2012

delikatny sernik

delikatny sernik z kiwi i czekoladową kruszonką


Zjadłabym sernik, taki rozpływający się w ustach.... mmm....
Moment, idę do kuchni, zaraz wracam ...


ciasto
2,5 szklanki mąki
20 dag zimnej margaryny (Palmy) lub masła
½ szklanki cukru
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
do kruszonki
1 łyżka kakao
1. Ze składników (bez kakao)  zagnieść ciasto.
Odłożyć około 1/4 ciasta i do niego dodać kakao i zagnieść, by ciasto połączyło się z kakao w jednolitą całość. 
Włożyć  oba ciasta do lodówki (kakaowe można wrzucić do zamrażarki, będzie się wtedy fajnie go scierało na tarce) na co najmniej 30 minut. Najwygodniej jest im nadać formę sześcianu.
2. Wyjąć jasne ciasto, okleić nim formę (tortownicę o średnicy 28cm), również boki do samej góry.
3. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni i piec ciasto 15 minut.

ser
1 kg tłustego sera twarogowego (z wiaderka)
5 jajek + 4 białka pozostałe po zrobieniu ciasta 
1-1,5 szklanki cukru
1 budyń waniliowy lub śmietankowy 
skórka pomarańczowa
esencja waniliowa (lub 2 łyżeczki cukru waniliowego)
3/4 kostki masła (opcjonalnie, ja nie daję)*

a ponadto
3 kiwi pokrojone w kostkę

1. Żółtka oddzielić od białek  i utrzeć z cukrem na pianę.
2.  Do miski włożyć ser z kubełka, trochę go rozmieszać i dodać do niego żółtka oraz ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy.
3. Do masy wsypać budyń.
4. Białka ubić na sztywną pianę.
5. Wyłożyć na przygotowaną masę serową  i delikatnie wymieszać.

6. Na podpieczony spód rozłożyć kiwi w kostkach.
7. Zalać masą serową. (Posypać skórką pomarańczową)
8. Na powstałą "fortecę" utrzeć ciasto kakaowe.
9. Wstawić całość ponownie do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 1,20 godziny.
10. Zostawić do ostudzenia w piekarniku.


Spróbujesz kawałek?

*Od dawna bojkotuję tłuszcz w przepisach i stwierdzam, że nie ma potrzeby go na każdym kroku dodawać. W przypadku sera jest on moim zdaniem zbędny. Można się co najwyżej nabawić zgagi.

1 komentarz: