poniedziałek, 5 marca 2012

kremówka papieska z czekoladowym wzorkiem

kremówka papieska z czekoladowym wzorkiem

Zapraszam na dobrze znane smakowite ciasto troszkę inaczej

                                                 
2 biszkopty Babci Zosi
sok z jednej cytryny rozcieńczony wodą do naponczowania biszkoptu
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
1 kostka masła w temperaturze pokojowej
1 litr mleka

3/4 szklanki cukru
2 łyżki rumu lub parę kropelek olejku rumowego

niezawodny biszkopt Babci Zosi (blaszka 22,5 x37)

4 jajka
4 czubate łyżki mąki krupczatki (5 jeśli jaja są duże)
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego

1. Białka oddzielić od żółtek.
2. Ubijać białka do momentu, aż będą sztywne i błyszczące, a po odwróceniu miski masa nie poruszy się.
3. Dodać cukier do białek i ubijać, aż cukier się rozpuści.
4. W drugiej miseczce rozmiksować żółtka z cukrem waniliowym (ekstraktem)  i delikatnie połączyć je z białkami.
5. Taraz delikatnie dodajemy mąkę z proszkiem (ja mieszam  wszystko mikserem na niskich obrotach, ale można zrobić to łyżką).
6. Gotową masę przekładamy na tortownicę wyłożoną (tylko od spodu) papierem do pieczenia.
7. Piecz w termoobiegu w 180 stopniach około 15-20minut, do momentu, aż biszkopt będzie złotobrązowy.
8. Zostaw do ostygnięćcia.
9. Teraz naponczuj ciasto.
(Aby stworzyć słodkie wzorki, odłóż jakieś 3, 4 łyżki masy, delikatnie wymieszaj je z łyżeczką kakao, włóż do szprycy i na papier, na którym będziesz piec ciasto, wyciśnij wybrany wzorek.
Wsadź papier na jakieś 5 minut do zamrażarki, masa powinna stężeć.
Wyjmij i przykryj wzory resztą ciasta.)
krem
1. Z litra mleka odlej jedną szklankę.
2. Wsyp do niej 2 budynie i cukier.
3. Resztę mleka zagotuj.
4. Do gotującego się mleka dodaj dobrze rozbełtany budyń z cukrem. Mieszając gotuj dalej , aż masa mocno zgęstnieje.
5. Ostudż powstały budyń.
6. Po całkowitym ostudzeniu zmiksuj go (np. blenderem) i połącz  z roztartym masłem i aromatem.
7. Na biszkopcie rozsmaruj masę i przykryj drugim biszkoptem.
8. Włóż do lodówki na jakieś 2 godzinki.
Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz