poniedziałek, 26 marca 2012

gofry


chrupiące gofry

weekendowe śniadanko, chrupkie, słodkie..., zabawa dla całej rodzinki




Moja malutka rodzinka uwielbia niedzielne gofry - najlepiej z serkiem i owocami, no w ostateczności z syropem klonowym i cukrem pudrem.
Moim zdaniem wychodzą najsmaczniejsze z dodatkiem masła, ewentualnie roztopionej margaryny zamiast oleju.

Składniki:
2 szkl. mleka 
2 szkl. mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki cukru
1/3 szkl. oleju (jeszcze lepsze z dodatkiem 5 dag roztopionego masła lub margaryny)
2 jajka
Żółtka oddzielić o białek i połączyć ze wszystkimi składnikami mikserem, aż powstanie jednolita masa. Z białek ubić pianę i dodać do ciasta. Rozgrzać formę i piec na złoty kolor. Te gofry smakują najlepiej, gdy są jeszcze ciepłe - fajnie chrupią, po wystygnięciu szybko robią się gombczaste. Jeśli zostaną na później, rozgrzewam je na górnej kratce tostera i z powrotem stają się  smaczne i chrupkie. To najlepszy z wypróbowanych przeze mnie przepisów.
Więc do dzieła...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz