czwartek, 8 marca 2012

czekolada plastyczna

czekolada plastyczna

2 tabliczki czekolady (białej, mlecznej lub gorzkiej)
75 g sztucznego miodu

1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. (fot.1B) (Najbezpieczniej jest zagotować wodę, nalać ją do miseczki i na tę miseczkę położyć drugą z czekoladą, uważając, by woda nie dostała się do czekolady. Poczekać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. W trakcie topienia można ją  pomieszać.)
2. Podgrzać nieco sztuczny miód, ale nie doprowadzać do wrzenia.
3. Połączyć czekoladę z miodem i mieszać, aż powstanie jednolita masa.
4. Rozłożyć ją na papierze wchłaniającym tłuszcz, np. na kartkę ksero  i pozostawić na 5 godzin. (fot.2)
6. Zdjąć masę z papieru.(fot.3)
Czekolada plastyczna ma konsystencję plasteliny i pod wpływem ciepła rąk zmięknie i będzie ją bardzo łatwo formować - no i jeszcze w przeciwieństwie do masy cukrowej można ją zjeść ze smakiem, nie wmawiając sobie, że jest jadalna.
Teraz można poszaleć, ozdobić ślicznie tort, ciacho, deser.
Czekoladę przechowasz dłuugo w lodówce w woreczku strunowym i użyjesz jej, kiedy tylko zapragniesz. Można ją również barwić dodając do dosłownie kropelki sztucznego miodu troszkę sypkiego barwnika spożywczego i mieszając go z czekoladą.


jedna z moich "kreacji" z czekoladą plastyczną w roli głównej


14 komentarzy:

  1. Świetny pomysł, kiedyś muszę to wypróbować! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. 'w przeciwieństwie do masy cukrowej można ją zjeść ze smakiem, nie wmawiając sobie, że jest jadalna'
    Święta prawda, podoba mi się to zdanie i mam nadzieję niedługo spróbować swoich sil w starciu z czekoladą plastyczną.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy czekolada plastyczna ma tendencję do pękania, kruszenia się lub wysychania w trakcie pracy z nią tak jak masa cukrowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, jest bardzo wdzięczna w obróbce - zachowuje się jak rozgrzana w dłoniach plastelina ;)

      Usuń
    2. Dzięki :) zaraz zabieram się do roboty :)

      Usuń
  4. Czy zamiast sztucznego miodu można użyć naturalnego wielokwiatowego?

    OdpowiedzUsuń
  5. ile mniej więcej czekolady potrzeba na pokrycie torcika 26 cm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jestem pewna, ale jeśli planuje Pani pokryć cały tort, to ja bym przygotowała porcję z 4 czekolad. Jak coś zostanie, to zawsze można zużyć do innego "projektu" - Powodzenia ;)

      Usuń
  6. To pierwszy przepis na czekoladę plastyczną, który mi się spodobał :) Jednak mam też pytanie. Czy ozdoby z czekolady można kłaść na tort, który jest pokryty bitą śmietaną ? Boję się, że śmietana może rozpuścić czekoladę. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekolada plastyczna zachowuje się nieco inaczej niż zwykła czekolada, nie topi się raczej w kontakcie ze śmietaną (szczególnie jeśli ta jest mocno ubita z jakimś utrwalaczem typu "śmietan fix".

      Usuń
  7. Jak zabrawic w domowy sposob na bialo czekolade plastyczna ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy pod koniec jezeli chcemy zabarwic czekolade. Dajemy troszke tego miodu i barwnik spożywczy w proszku ( specjalny do czekolady , czy do masy cukrowej tez moze byc ??? )

    OdpowiedzUsuń