czekolada plastyczna
2 tabliczki czekolady (białej, mlecznej lub gorzkiej)
75 g sztucznego miodu
1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. (fot.1B) (Najbezpieczniej jest zagotować wodę, nalać ją do miseczki i na tę miseczkę położyć drugą z czekoladą, uważając, by woda nie dostała się do czekolady. Poczekać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. W trakcie topienia można ją pomieszać.)
2. Podgrzać nieco sztuczny miód, ale nie doprowadzać do wrzenia.
3. Połączyć czekoladę z miodem i mieszać, aż powstanie jednolita masa.
4. Rozłożyć ją na papierze wchłaniającym tłuszcz, np. na kartkę ksero i pozostawić na 5 godzin. (fot.2)
6. Zdjąć masę z papieru.(fot.3)
Czekolada plastyczna ma konsystencję plasteliny i pod wpływem ciepła rąk zmięknie i będzie ją bardzo łatwo formować - no i jeszcze w przeciwieństwie do masy cukrowej można ją zjeść ze smakiem, nie wmawiając sobie, że jest jadalna.
Teraz można poszaleć, ozdobić ślicznie tort, ciacho, deser.
Czekoladę przechowasz dłuugo w lodówce w woreczku strunowym i użyjesz jej, kiedy tylko zapragniesz. Można ją również barwić dodając do dosłownie kropelki sztucznego miodu troszkę sypkiego barwnika spożywczego i mieszając go z czekoladą.
jedna z moich "kreacji" z czekoladą plastyczną w roli głównej
Świetny pomysł, kiedyś muszę to wypróbować! ;)
OdpowiedzUsuń'w przeciwieństwie do masy cukrowej można ją zjeść ze smakiem, nie wmawiając sobie, że jest jadalna'
OdpowiedzUsuńŚwięta prawda, podoba mi się to zdanie i mam nadzieję niedługo spróbować swoich sil w starciu z czekoladą plastyczną.
tort Wyglada oblednie :) !!!
OdpowiedzUsuńCzy czekolada plastyczna ma tendencję do pękania, kruszenia się lub wysychania w trakcie pracy z nią tak jak masa cukrowa?
OdpowiedzUsuńNie, jest bardzo wdzięczna w obróbce - zachowuje się jak rozgrzana w dłoniach plastelina ;)
UsuńDzięki :) zaraz zabieram się do roboty :)
UsuńCzy zamiast sztucznego miodu można użyć naturalnego wielokwiatowego?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak ;)
Usuńile mniej więcej czekolady potrzeba na pokrycie torcika 26 cm
OdpowiedzUsuńNie jestem pewna, ale jeśli planuje Pani pokryć cały tort, to ja bym przygotowała porcję z 4 czekolad. Jak coś zostanie, to zawsze można zużyć do innego "projektu" - Powodzenia ;)
UsuńTo pierwszy przepis na czekoladę plastyczną, który mi się spodobał :) Jednak mam też pytanie. Czy ozdoby z czekolady można kłaść na tort, który jest pokryty bitą śmietaną ? Boję się, że śmietana może rozpuścić czekoladę. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńCzekolada plastyczna zachowuje się nieco inaczej niż zwykła czekolada, nie topi się raczej w kontakcie ze śmietaną (szczególnie jeśli ta jest mocno ubita z jakimś utrwalaczem typu "śmietan fix".
UsuńJak zabrawic w domowy sposob na bialo czekolade plastyczna ?
OdpowiedzUsuńCzy pod koniec jezeli chcemy zabarwic czekolade. Dajemy troszke tego miodu i barwnik spożywczy w proszku ( specjalny do czekolady , czy do masy cukrowej tez moze byc ??? )
OdpowiedzUsuń