czwartek, 8 marca 2012

kokosowe czekoladki serduszka

kokosowe serduszka w gorzkiej czekoladzie

słodki prezent dla szczególnie  bliskiej osoby

 

Zainspirowana przepisem na trufelki, pokombinowałam trochę i muszę przyznać, że eksperyment się powiódł. Z niewyszukanych składników wyszły słodkie drobiażdżki smakujące mocno kokosowo i czekoladowo - po prostu wyśmienite.
Gorzka czekolada okrywa kokosowe wnętrze.
Do wykonania takich pralinek potrzebujemy

200 gram wiórków kokosowych
1/4  kostki masła
2 łyżki serka waniliowego
2 łyżki cukru pudru (lub więcej według uznania)
1/2 białej czekolady
1,5 czekolady gorzkiej

1. Wiórki, masło, ser, cukier i rozpuszczoną w gorącej kąpieli białą czekoladę zagniatać do uzyskania jednolitego ciasta.
2. Ciasto rozgnieść palcami na macie silikonowej na grubość ok. 1 cm i wykrawać małą foremką serduszka. Równie dobrze można uformować kulki lub inne kształty.
3. Włożyć powstałe pralinki na chwilę do zamrażarki, aby trochę stężały.
4. Rozpuścić gorzką czekoladę  w kąpieli wodnej (można do niej dodać troszkę masła, żeby była nieco rzadsza.)
5. Pokryć czekoladą serduszka. Można je włożyć znowu na chwilę do zamrażarki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz