kokosowe serduszka w gorzkiej czekoladzie
słodki prezent dla szczególnie bliskiej osoby
Zainspirowana przepisem na trufelki, pokombinowałam trochę i muszę przyznać, że eksperyment się powiódł. Z niewyszukanych składników wyszły słodkie drobiażdżki smakujące mocno kokosowo i czekoladowo - po prostu wyśmienite.
Gorzka czekolada okrywa kokosowe wnętrze.
Do wykonania takich pralinek potrzebujemy
200 gram wiórków kokosowych
1/4 kostki masła
2 łyżki serka waniliowego
2 łyżki cukru pudru (lub więcej według uznania)
1/2 białej czekolady
1,5 czekolady gorzkiej
1. Wiórki, masło, ser, cukier i rozpuszczoną w gorącej kąpieli białą czekoladę zagniatać do uzyskania jednolitego ciasta.
2. Ciasto rozgnieść palcami na macie silikonowej na grubość ok. 1 cm i wykrawać małą foremką serduszka. Równie dobrze można uformować kulki lub inne kształty.
3. Włożyć powstałe pralinki na chwilę do zamrażarki, aby trochę stężały.
4. Rozpuścić gorzką czekoladę w kąpieli wodnej (można do niej dodać troszkę masła, żeby była nieco rzadsza.)
5. Pokryć czekoladą serduszka. Można je włożyć znowu na chwilę do zamrażarki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz