sobota, 16 czerwca 2012

tort bezowy truskawkowy

smakowite połączenie - tego mi było trzeba


Ta beza się tak bosko rozpuszcza w ustach...

Na bezę potrzebujemy (tortownica 24 cm)
5 białek
tyle cukuru, ile zaważą białka
1 łyżkę mąki ziemniaczanej
1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego.

1. Białka ubić na sztywną pienę.
2. Dodać cukier i ubijać dotąd, aż piana znowu zesztywnieje.
3. Wsypać mąkę i delikatnie wymieszać.
4. Włożyć pianę do szprycy i wyciśnąć koło o średnicy 24 cm.
5. Piec w 120 stopniach ok. 1,5 godz.

2 biszkopty z 2 jajek (tortownica 24cm) ; składniki na 1 biszkopt:
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki krupczatki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
biszkopty robimy wg. niezawodnego przepisu od Babci Zosi

 
krem:
660 g śmietany kremówki (może być więcej)
 3 śmietanfixy
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku)
1. Śmietanę ubić na sztywno.
2. Dodać śmietan-fixy.
3. Połączyć z serkiem mascarpone.
ponadto
co najmniej 0,5 kg świeżych truskawyk (lub innych owoców sezonowych)

składanie:
1. Na paterze kładziemy 1 blat  (ew. ponczujemy np. herbatą z wódką)
2. Smarujemy 1/3 kremu. Wkaładamy pokrojone truskawki)
3. Przykrywamy krem bezą.
4. Kładziemy 1/3 kremu i znów trochę truskawek.
5. Przykrywamy blatem biszkoptowym.
6. Rozsmarowujemy śmietanę.  (Zostawiamy trochę na przyozdobienie)
7. Dekorujemy truskawkami.

2 komentarze:

  1. Szykuję się do zrobienia tego pysznego tortu, chcę żeby wyszedł idealnie, więc proszę wytłumaczyć co to znaczy "tyle cukru, ile zaważą białka"? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na wadze sprawdzamy, ile ważą białka z użytych jajek i dodajemy tyle samo gram cukru :)

      Usuń