niedziela, 24 czerwca 2012

jogurtowy tort truskawkowy

Zapraszam na w miarę szybki torcik trochę z torebki.
Krem wewnątrz wykonany jest na bazie kremu jogurtowego Dr Oetkera. Mój patent, aby uszlachetnić ten szybki krem z torebki, to użycie zamiast wody (wg. przepisu na opakowaniu) rozgniecionych (zblenderowanych) owoców. Wtedy staje się duuużo szlachetniejszy.



Potrzebujemy:
2 kremy jogurtowe Dr Oetker.
300 ml jogurtu
500 ml miazgi owocowej- może być z mrożonych owoców(u mnie tym razem truskawki)
 na spody
6 jajek
6 łyżek mąki krupczatki
6 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki kakao
szklanka mocnej herbaty (poncz)
dekoracja:
400 ml śmietany 30%
2 śmietan-fixy
truskawki

1. Krem wykonujemy wg przepisu na opakowaniu (zamiast wody dodać miazgę owocową)
2. 2 biszkopty (z 3 jajek) wykonujemy wg tego przepisu (można zrobić jeden biszkopt i go rozkroić - ja osobiście wolę spody robić na raty.)
3. Ostudzony 1 spód naponczować.
4. Położyć na nim masę jogurtową i przykryć drugim krążkiem.
5. Włożyć do schłodzenia na ok. godziny.
6. Ubić śmietanę na sztywno ze śmietan-fixem.
7.Połowę rozsmarować na wierzchu ciasta i na jego bokach.
8. Resztę masy włożyć do szprycy i ozdobić tort.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz