czwartek, 28 czerwca 2012

chleb kwiat

Dziś dla odmiany wypróbowałam przepis na chlebo-bułeczki przypominające kwiat. Urocze i smaczne przy okazji. Polecam :)


Na 2 tortownice o średnicy 28 cm potrzebujemy:
1 kg mąki
2 szklanki ciepłego mleka
40 g drożdży

3 łyżki oleju słonecznikowego
3 jajka
2 łyżeczki soli
1 łyżeczkę cukru
1 łyżeczkę kwasku cytrynowego
słonecznik do posypania bułeczek

1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z 3 łyżkami mąki i cukrem. Odczekać ok. 5 minut, aż zaczną rosnąć.
2. Do drożdży dodać pozostałe składniki, sukcesywnie dodając mąkę.
3. Zarobić ciasto. Powinno być dość miękkie, jednakże odchodzić od miski. (W razie potrzeby  dosypać więcej mąki.)
4. Odstawić ciasto do wyrośnięcia (ma podwoić swoją ilość)

5. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 2 części.
6. Każdą z nich podzielić jeszcze na 4 części.
7. Jedną z 4 części rozwałkować cienko,
8.  posmarować powierzchnię roztopionym masłem i przykryć go następnym rozwałkowanym kawałkiem ciasta. Powtórzyć czynność do momentu, aż zostaną wykorzystane wszystkie cztery części.
9. Zwinąć powstały prostokąt w rulon.
10. Rulon ciąć w trójkąty.
11. Układać po zewnętrznej części tortownicy powstałe trójkąty. Wewnątrz umieścić końcówki rulonu ładniejszą częścią do góry.
Posypać słonecznikiem.


12. Te same czynności powtórzyć z drugą częścią ciasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz