niedziela, 10 czerwca 2012

sernik truskawkowy na zimno

tym razem zaoszczędziłam na gazie i sernik wylądował w lodówce, a nie w kuchence


(na tortownicę o średnicy 22cm)
200 gram ciastek maślanych (lub innych)
100 gram masła
na ser:500 gram sera sernikowego z pudełka
200 gram śmietany 30%
100 gram cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
na mus truskawkowy:
150 gram truskawek
3 łyżeczki żelatyny
cukier puder do smaku (1-2 łyżki)

1. Ciasteczka rozdrobnić i połączyć z masłem.
2. Rozłożyć na tortownicy i przygnieść. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania sera.

3. Śmietanę ubić na sztywno (może być ze śmietan-fixem)
4. Ser rozmieszać i dodać do niego śmietanę.
5. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody. Poczekać 5 min. Następnie podgrzać w kąpieli wodnej i połączyć z rozmieszanym serem i śmietaną.
6. Masę rozłożyć na ciasteczkowym spodzie i włożyć do lodówki do lekkiego stężenia.

7. Truskawki zmiksować z cukrem, dodać żelatynę przygotowaną w podobny sposób, jak wyżej.
8. Wylać na ser i znów włożyć do lodówki - najlepiej na długo, aby całość dobrze stężała.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz