raz, dwa i po krzyku - czyli ucierane z truskawkami
Nie wiem dlaczego mam czasem chęć wypróbować coś, co nie zawsze mi wychodzi. Tym razem ucieraniec. To moje drugie podejście w krótkim czasie, zdecydowanie bardziej udane. Podaję przepis na wyrośnięte, porządne puszyste ciasto:
1/2 kostki margaryny
2 szklanki mąki
4 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
1. Jajka w całości wbić do miski
2. Wlać mleko.
3. Dodać cukier i cukier waniliowy.Przemiksować
4. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia
5. Margarynę rozpuścić i wlać do ciasta
6. Wszystko razem wymieszać i włożyć np. na tortownicę 22cm. Można wcisnąć owoce sezonowe.
7. Piec w 180stopniach ok. 45minut. (Najlepiej sprawdzić wykałaczką stan ciasta)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz