niedziela, 24 czerwca 2012

zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

smakowita zapiekanka ze wszystkiego


Na taką pyszną letnio-wiosenną zapiekankę potrzebujemy:
4 duże ziemniaki
1 niezbyt dużą cukinię
1 paprykę
20 dag pieczarek
1dużą cebulę
1 pomidora
1 ząbek czosnku
20 dag sera w kawałku
1/2 śmietany 18%
sól, pieprz do smaku
zioła prowansalskie
2 jajka

A. Ziemniaki podgotować jakieś 15 min. i pokroić w plasterki.
Cukinię, pomidora i pieczarki pokroić w plasterki.
 Paprykę pokroić w kostkę.
 Dużą cebulę przekroić na 4 części i pokroić w piórka.
B. Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem.

1. W naczyniu żaroodpornym ułożyć na przemian cukinię i ziemniaki (posolić, popieprzyć).
2. Posypać pieczarkami.
3. Wyłożyć mięso (wymieszane z 1 jajkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dużą szczyptą soli i pieprzu) i cebulę.
4. Polać sosem śmietanowym.
5. Posypać serem i ziołami prowansalskimi.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz