smakowite połączenie - tego mi było trzeba
Ta beza się tak bosko rozpuszcza w ustach...
Na bezę potrzebujemy (tortownica 24 cm)
5 białek
tyle cukuru, ile zaważą białka
1 łyżkę mąki ziemniaczanej
1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego.
1. Białka ubić na sztywną pienę.
2. Dodać cukier i ubijać dotąd, aż piana znowu zesztywnieje.
3. Wsypać mąkę i delikatnie wymieszać.
4. Włożyć pianę do szprycy i wyciśnąć koło o średnicy 24 cm.
5. Piec w 120 stopniach ok. 1,5 godz.
2 biszkopty z 2 jajek (tortownica 24cm) ; składniki na 1 biszkopt:
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki krupczatki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
krem:
660 g śmietany kremówki (może być więcej)
3 śmietanfixy
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku)
1. Śmietanę ubić na sztywno.
2. Dodać śmietan-fixy.
3. Połączyć z serkiem mascarpone.
ponadto
co najmniej 0,5 kg świeżych truskawyk (lub innych owoców sezonowych)
składanie:
1. Na paterze kładziemy 1 blat (ew. ponczujemy np. herbatą z wódką)
2. Smarujemy 1/3 kremu. Wkaładamy pokrojone truskawki)
3. Przykrywamy krem bezą.
4. Kładziemy 1/3 kremu i znów trochę truskawek.
5. Przykrywamy blatem biszkoptowym.
6. Rozsmarowujemy śmietanę. (Zostawiamy trochę na przyozdobienie)
7. Dekorujemy truskawkami.
ponadto
co najmniej 0,5 kg świeżych truskawyk (lub innych owoców sezonowych)
składanie:
1. Na paterze kładziemy 1 blat (ew. ponczujemy np. herbatą z wódką)
2. Smarujemy 1/3 kremu. Wkaładamy pokrojone truskawki)
3. Przykrywamy krem bezą.
4. Kładziemy 1/3 kremu i znów trochę truskawek.
5. Przykrywamy blatem biszkoptowym.
6. Rozsmarowujemy śmietanę. (Zostawiamy trochę na przyozdobienie)
7. Dekorujemy truskawkami.
Szykuję się do zrobienia tego pysznego tortu, chcę żeby wyszedł idealnie, więc proszę wytłumaczyć co to znaczy "tyle cukru, ile zaważą białka"? :)
OdpowiedzUsuńNa wadze sprawdzamy, ile ważą białka z użytych jajek i dodajemy tyle samo gram cukru :)
Usuń