sobota, 16 czerwca 2012

talerzyki bezowe

słodki deser, a na dodatek wygląda bomba


Powstały jako produkt uboczny torciku bezowego, ale na pewno jeszcze zagoszczą na moim stole przy jakiejś okazji. 
Wydaje mi się, że z 6 białek  uda się ich zrobić ok. 10.



Potrzbujemy:
6 białek
cukru tyle, ile zaważą białka (ok. szklanki)
1 łyżkę mąki ziemniaczanej
1 łyżeczkę cukru lub ekstrakru z wanilii

1. Białka ubić na sztywno.
2. Dodać cukier i ubijać do momentu, aż piana znów zesztywnieje.
3. Delikatnie wmieszać mąkę.
4. Pianę włożyć do szprycy i na papierze do pieczenia rysować kółeczka o średnicy ok. 10 cm. Następnie na ich rantach, wokół całego kółka wyciskać małe kropelki.


5. Piec ok. 1-1,5 godziny w 120 stopniach w termoobiegu.

Serwować z owocami i bitą śmietaną, mniam.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz