słodki deser, a na dodatek wygląda bomba
Powstały jako produkt uboczny torciku bezowego, ale na pewno jeszcze zagoszczą na moim stole przy jakiejś okazji.
Wydaje mi się, że z 6 białek uda się ich zrobić ok. 10.
Potrzbujemy:
6 białek
cukru tyle, ile zaważą białka (ok. szklanki)
1 łyżkę mąki ziemniaczanej
1 łyżeczkę cukru lub ekstrakru z wanilii
1. Białka ubić na sztywno.
2. Dodać cukier i ubijać do momentu, aż piana znów zesztywnieje.
3. Delikatnie wmieszać mąkę.
4. Pianę włożyć do szprycy i na papierze do pieczenia rysować kółeczka o średnicy ok. 10 cm. Następnie na ich rantach, wokół całego kółka wyciskać małe kropelki.
5. Piec ok. 1-1,5 godziny w 120 stopniach w termoobiegu.
Serwować z owocami i bitą śmietaną, mniam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz