niedziela, 3 czerwca 2012

danie jednogarnkowe z mięsem mielonym

prosty Eintopf


Ponieważ cierpię na chroniczny brak czasu, uwielbiam dania, które robi się szybko, a można je konsumować przez cały tydzień ;). Do nich właśnie należą różnego rodzaju Eintopfy, czyli jednogarnkowce. Nie ma z nimi wiele zachodu,  a smakują super.



Do tego dania użyłam:
2 duże cebule
2 papryki
1 główkę kapusty - wcale nie najmniejszą
1 małą cukinię
700 g mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
4 łyżeczki papryki słodkiej
3 łyżeczki soli
dość dużo pieprzu

1. W (bardzo) dużym garnku smażymy cebulę.
2. Dodajemy paprykę, mięso, zszatkowaną kapustę i skrojoną na małe kawałki cukinię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Aplikujemy przyprawy.
4. Dolewamy szklankę wody i pod przykryciem gotujemy całość na wolnym ogniu około godziny.
(Jeśli jeszcze potrawa nie jest wystarczająco słona lub pikantna dodajemy trochę wybranej przyprawy)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz