czwartek, 7 czerwca 2012

chleb orkiszowy

po prostu coś wspaniałego - chleb orkiszowy na zakwasie

Mój mąż długo zajadał się chlebem orkiszowym z piekarni. No więc stwierdziłam, że zrobię piekarzom konkurencję i wydaje mi się, że nie przegrałam zawodów. Jak zawsze przeszperałam internet, piękne blogi z cudnymi zdjęciami i przepisami i znalazłam! 

zaczyn na 2 chlebki z kg mąki:

80 g zakwasu
120 g mąki żytniej
120 g wody
ciasto:
zaczyn jw
660 ml wody
1kg mąki orkiszowej    
garść otrębów
garść słonecznika 
 łyżka soli

1 Składniki zaczynu mieszamy i zostawiamy na ok. 8 godzin.
2. Potem dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
3. Przekładamy do foremki i zostawiamy na co najmniej 8 godzin. (np. na całą noc)
4. Nastawiamy piekarnik na temp. 220°C. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika,  pieczemy ok. 50 minut.

2 komentarze:

  1. Witam.
    Czy użyte mąki, orkiszowa i żytnia, były typu 2000?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Orkiszowa szczerze mówiąc nie wiem jakiego typu (kupiona w markecie), żytnia - 720.

      Usuń