wtorek, 26 czerwca 2012

3 bit

Ciasto nie tak do końca przypominające batona o tej samej nazwie - nie ma to jednak żadnego znaczenia, bo jest super smaczne.



Po przejrzeniu chyba ze 100 stron z przepisem na tę słodkość, skombinowałam swoją wersję - nie gorszą niż oryginał.

Użyłam:
2 paczek  prostokątnych herbatników pełnoziarnistych (2x250g) - z Biedronki
1 puszki masy kajmakowej
2 budyniów
0,75 ml mleka
330 ml śmietany kremówki
2 śmietan-fixów
250 g serka mascarpone
1 kostki masła
 do ozdoby
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
1 łyżki śmietany
Przygotowanie
masa budyniowa:
Ugotować budynie ale z 0,75 ml mleka. Ostudzić. Masło utrzeć mikserem i dodać budyń.
Ucierać do otrzymania jednolitej masy.

masa kajmakowa:
1/3 masła utrzeć mikserem i dodać do niej masę kajmakową z puszki.

masa śmietanowa:
Śmietanę ubić na sztywno z śmietan-fixem.
Dodać serek mascarpone.
polewa czekoladowa:
Śmietanę podgrzać trochę i dodać do niej połamaną czekoladę. Mieszać miksturę do momentu, aż czekolada się roztopi. (Gdyby polewa była za gęsta, można do niej dodać jeszcze trochę śmietany)

składanie ciasta:
Na dużej prostokątnej blaszce rozłożyć papier i herbatniki- jeden przy drugim.
Wyłożyć masę budyniową.
Przykryć ją warstwą herbatników.
Wyłożyć masę kajmakową.
Znów przykryć warstwą herbatników.
Wyłożyć masę śmietanową.
Polać fantazyjnie polewą czekoladową.

Ciasto najlepiej smakuje po całonocnym leżakowaniu w lodówce (pod warunkiem, że się to uda).



2 komentarze:

  1. ciasto wypróbowane...bardzo smaczne, nie za słodkie... pychaaaaa!!! Wszystkim smakowało;))ja polałam na wierzch czekoladą z orzechami więc w takiej wersji też polecam;))

    OdpowiedzUsuń