środa, 18 lipca 2012

tarta czekoladowa II

krucha tarta z przepysznym nadzieniem czekoladowym








Polecam to ciacho,
szczególnie nadzienie - jest wyśmienicie czekoladwe i rozpływające się w ustach.

Potrzebujemy
na ciasto kruche:
225 g mąki
2 łyżki kakao w proszku
150 g margaryny lub masła w temp. pokojowej
2 łyżki cukru
1-2 łyżki zimnej wody
1. Ze składników zagnieść ciasto, w miarę potrzeby wlać tyle wody, aby ciasto było miękkie. Następnie włożyć je na 15 min do lodówki.
2. Piec w formie na tartę (moja 25 cm) 15 minut w temp. 190 stopni.

pyszne nadzienie
175 g masła (temp. pokojowa)
szklanka cukru
4 jajka lekko rozmącone
4 łyżki kakao w proszku
150 g czekolady
300 ml śmietanki 12% lub 18%
1 łyżeczka cukru waniliowego
1. Utrzeć masło z cukrem.
2. Dodać jajka i kakao.
3. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i dodać do powstałej masy. Dokładnie wymieszać.
4. Wlać nadzienie na podpieczony spód i piec jeszcze 45 min. w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku.

dodatkowo:
330 ml śmietany kremówki
2 śmietan-fixy
cukier puder do smaku (u mnie ok. 2 łyżki)

5. Po całkowitym wystudzeniu wierzch przyozdobić ubitą ze śmietan-fixami śmietaną (ewentulalnie czakoladą)


1 komentarz: