sobota, 14 lipca 2012

leczo

Leczo z cukinii słodko-kwaśne według Babci Zosi

A cukinia sobie rośnie,  jest coraz większa i ... hops do gara (razem z pomidorami, cebulą i papryką)



Uwielbiam tą potrawę. Jest smaczna, można ją spokojnie zamknąć w słoiczki, a zimą dodać trochę kiełbaski lub parówkę i pyszne danie gotowe w kilka minut.

Potrzebujemy 
2 kg pomidorów
1 ½ kg  cukinii (zawsze daję dużo więcej - tym razem 4 duże młodziutkie cukinie)
1 kg cebuli
1 kg papryki
 sól do smaku (3 łyżeczki, może więcej)
pieprz
1. Z pomidorów zrobić przecier. Pokroić na ćwiartki i wrzucić z jakąś szklanką wody do garnka. Gotować pod przykryciem, aż miąższ z pomidorów rozpadnie się i stworzy papkę. Wtedy należy je przetrzeć przez sitko.
2. Cukinię, cebulę, paprykę pokroić w kostkę i zostawić do zasolenia na 2 godz. (może być krócej).  
3.Do przecieru dodać składniki i gotować ciągle mieszając 40 min.

Następnie dodać
1/2 szklanki octu 10%
1/2  szklanki cukru
1/2 szklanki oleju (ja nie dodaję tego składnika)
pieprz mielony, ziele angielskie ( 5, 6 ziarenek)
Gorące wlać do słoików, nie gotować. Słoiki stawiać do góry dnem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz