Znowu mi wyszło!!!
Wymyśliłam właśnie pasztet z cukinii i mięska mielonego. Bardzo dobry na gorąco, jako podstawowa część składowa obiadu, jak i na zimno na kanapkę.
Część "wyporcjowałam" - to znaczy upiekłam w foremkach do muffinek, resztę wsadziłam do keksówek.
Użyłam
ok. 2 kg cukini
700 gram mięsa mielonego (wieprzowego)
2 marchewek
2 dużych cebul
3 ząbków czosnku
2 kostek rosołowych
duużo pieprzu
sól do smaku
gałki muszkatułowej
2 szklanki bułki tartej
4 jajka
1. Cukinie i marchewkę obrałam, utarłam na dużych oczkach.
2. Cebulę posiekałam drobno.
3. Zagotowałam 1 litr wody z rosołkami i wrzuciłam rozdrobnione warzywa, mięso mielone i wyciśnięte ząbki czosnku. Gotowałam jakieś 1/2 godziny, aż wszystko zmiękło.
4. Do tej schłodzonej papki wrzuciłam jajka i bułkę. Wszystko dokładnie wymieszałam (no i jeszcze doprawiłam do smaku pieprzem, gałką i solą).
5. Całość przełożyłam do keksówek i foremek.
6. Piekłam ok. 1 godz. w 190 stopniach.
Wyszło tak smaczne, a zarazem lekkie, że na pewno powtórzę tę potrawę niejednokrotnie. Polecam.
Piękne! Jak zrobiłaś taki kształt że wyglądają jak różyczki?
OdpowiedzUsuńUpiekłam go w foremce właśnie w takim kształcie
OdpowiedzUsuń