piątek, 27 lipca 2012

sernik jabłkowy z kokosem

Skoro można zrobić jabłecznik z kokosem, to czemu nie pójść dalej i szarlotkę pomieszać z serem? Eksperyment się powiódł. Kolor ciasta może nie jest zapierający dech w piersiach, ale smak.... gut, żeby nie powiedzieć sehr, tudzież very.


Spód na tortownicę 28 cm:
250 gram kruchych ciasteczek
1/2 kostki masła

Ser
1 kg sera (np. z pudełka)
4 jajka
3 łyżki mąki
1 szklanka cukru
200 ml smażonych jabłek
szczypta cynamonu
1 łyżeczka cukru waniliowego (lub ekstraktu)

Wierzch
10 dag kokosu
1/2 kostki masła
1 jajko


1. Ciasteczka drobno rozkruszyć np. wrzucając je o dość grubego worka i rozbijając wałkiem.
2. Do ciastek dodać roztopione masło, rozłożyć na tortownicy, umieścić w lodówce na ok. 15 - 30 min.
3. Białka ubić na pianę, dodać cukier, cukier waniliowy.
4. Delikatnie dodać nieco ubite żółtka  i trochę rozbełtany ser oraz jabłka i cynamon. Wszystko naturalnie  z wyczuciem wymieszać.
5. Masę serową wylać na przygotowaną formę ze spodem ciasteczkowym.
6. Kokos połączyć z cukrem, rozpuszczonym masłem i jajkiem. Rozłożyć na masie serowej.
7. Piec 1 godz. do 1,5 godz. w kąpieli wodnej w 160 stopniach.

(do kąpieli wodnej używam głębokiej formy z piekarnika. Zawsze próbuję zabezpieczyć tortownicę przed dostaniem się wody okładając ją szczelnie folią aluminiową, ale niestety nie zawsze się udaje skutecznie ochronić jej zawartość)

2 komentarze:

  1. ser, jablko, kokos <3 jestem w niebie!

    OdpowiedzUsuń
  2. a ostatnio nie miałam pomysłu na jabłka. Teraz już wiem co z nimi zrobię :)

    OdpowiedzUsuń