wtorek, 1 maja 2012

szaszłyki

z grilla i z... piekarnika - po prostu szaszłyki


Kiedyś w zimie - z dość dużym sceptycyzmem - spróbowaliśmy zrobić szaszłyki w piekarniku. Okazało się, że są pyszne - udały się chyba lepiej niż na grillu, bo mięso zrobiło się bardzo miękkie. No fakt, trochę brakowało tego specyficznego posmaczku, ale za to teraz już nic nie stoi na przeszkodzie, aby w końcu sezon się rozpoczął.
Przygotowanie szaszłyka jest bardzo proste, chociaż moim zdaniem nieco pracochłonne.
Do moich szaszłyków użyłam:
1 paprykę czerwoną
1 paprykę zieloną
2 duże cebule
2  duże piersi z kurczaka
30 dag pieczarek
przyprawa grillowa, sól, pieprz
jakieś 15-20 patyczków szaszłykowych
1. Papryki kroimy w grubą kostkę.
2. Pieczarki dzielimy na pół
3. Mięso kroimy w cienkie kwadraty  (3x3), posypujemy trochę solą i pieprzem.
4. Nabijamy wszystkie składniki naprzemiennie. Najlepiej jest zacząć i skończyć na papryce, ponieważ się nie ześlizguje jak inne składniki.
5. Każdy szaszłyk posypujemy dobrze przyprawą grillową.
6. W piekarniku pieczemy jakieś 25 min w 200 stopniach. Na grillu tyle, by mięso się nie spaliło.

2 komentarze:

  1. A czy mogłabym się dowiedzieć czy w piekarniku położyć na blachę czy w żaroodporne naczynie, czy trzeba czymś zalać aby było miękkie mięso??? prosiłabym o odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście położyłam bezpośrednio na blasze i wyszły pyszne, a mięsko miękkie

      Usuń