niedziela, 6 maja 2012

sernik brzoskwiniowy

cudowny, delikatny  - po prostu pyszny
Jeszcze tak dobrego sernika to chyba nie wyprodukowałam


spód
20 dag ciasteczek maślanych
10 dag masła
ser:
1 lub 1 1/2 szkl. cukru
4 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżki mąki
1 kg serka z pudełka
pół szklanki soku z brzoskwiń (z puszki)
brzoskwinie z puszki

1. Ciastka zemleć w melakserze, dodać roztopione masło.
2. "Ciasto" rozłożyć na tortownicy o średnicy 25 cm i włożyć do lodówki.
(Tortownica powinna być od zewnątrz zabezpieczona folią aluminiową, bo będziemy pieć ciasto w kąpieli wodnej i musimy zapobiec ewentualnemu przeciakaniu)
3. Jajka ubić z cukrem i ekstraktem na puszystą masę.
4. Dodać sok z brzoskwiń.
3. Do jajek dodać mąkę i serek.
4. Delikatnie wymieszać.
6. Na tortownicę wylać ser.
7. Tortownicę wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika, ale do innego pojemnika z wodą (u mnie głęboka blaszka z piekarnika, wypełniona prawie po brzegi wodą)
8. Piec 1 godz 10 min.
10. Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia i potem - o ile to możliwe chłodzić w lodówce co najmniej 2 godz.

Powodzenia z czekaniem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz