sobota, 12 maja 2012

tiramisu

Nic dodać, nic ująć - po prostu włoski deser.




To jeden z moich ulubionych torcików. Cudowne połączenie śmietany, mascarpone i mocno naponczowanych biszkoptów. Polecam. 

składniki:
700 ml śmietany kremówki
1 serek mascarpone
4 łyżki cukru (lub więcej do smaku)
3 opakowania śmietan-fixu
łyżka kawy rozpuszczalnej
1 biszkopt babci Zosi z 3 jajek (na tortownicę o śred. 28 cm)
1 duża paczka biszkoptów podłużnych

niezawodny biszkopt Babci Zosi
3  jajka
3 czubate łyżki mąki krupczatki (5 jeśli jaja są duże)
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
1. Białka oddzielić od żółtek.
2. Ubijać białka do momentu, aż będą sztywne i błyszczące, a po odwróceniu miski masa nie poruszy się.
3. Dodać cukier do białek i ubijać, aż cukier się rozpuści.
4. W drugiej miseczce rozmiksować żółtka z cukrem waniliowym (ekstraktem) i delikatnie połączyć je z białkami.
5. Taraz delikatnie dodajemy mąkę z proszkiem (ja mieszam wszystko mikserem na niskich obrotach, ale można zrobić to łyżką).
6. Gotową masę przekładamy na tortownicę wyłożoną (tylko od spodu) papierem do pieczenia.
7. Piecz w termoobiegu w 180 stopniach około 15-20minut, do momentu, aż biszkopt będzie złotobrązowy.
8. Zostaw do ostygnięćcia.


1. Śmietanę ubić, dodać śmietan-fixy, cukier.
2.Do śmietany dodać serek mascarpone i dokładnie połączyć składniki.
3. Kawę rozpuścić w szklance gorącej wody. Ostudzić.
4. Naponczować biszkopta połową kawy (można dodać alkoholu)
5. Na biszkopta wyłożyć połowę masy.
6. Na masie rozłożyć biszkopty i wyponczować je resztą kawy.
7. Wyłożyć resztę masy i wyrównać ją.
8. Ciasto chłodzić w lodówce co najmniej 2-3 godzin.
9. Przed podaniem posypać gorzkim kakao.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz