niedziela, 6 maja 2012

mięso mielone z ryżem

wariacja na temat mięsa mielonego - nie lubię smażeliny


Dziś na obiad zaplanowałam mięso mielone, jednak nie miałam zamiaru robić sznycli, bo ostatnio smażone mi nie służy. Tak więc przygotowałam "wieniec" z ryżem i wkładką z marchewki, papryki i sera.

Użyłam:
50 dag mięsa mielonego
1/2 szklanki ryżu
sól, pieprz do smaku
1surowe  jajko
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 marchewka
1/4 papryki
3 plasterki sera żółtego

1. Cebulę pokroiłam w kosteczkę i "podsmażyłam" ją (na wodzie) aż stała się szklista.
2. Ryż podgotowałam, ale nie do całkowitej miękkości.
3. Mięso wrzuciłam do dużej miski, dodałam cebulę, ryż, jajko, przyprawy i ząbek czosnku. Wszystkie składniki wymieszałam dokładnie.
4. Do formy na babkę włożyłam połowę masy mięsno-ryżowej.
5. Rozkroiłam marchewkę na cienkie paski wzdłuż. To samo zrobiłam z papryką. Położyłam je na środku masy w taki sposób, by stworzyły okrąg przez cały środek formy.
6. Przykryłam je wąskimi paskami sera.
7. Na ser położyłam resztę mięsa.
8. Zapiekałam w piekarniku w 200 stopniach przez ok. 1 godz. (pod przykryciem z folii aluminiowej)
9. Podałam z sosem grzybowym.
Mniam

5 komentarzy: