czwartek, 3 maja 2012

chińskie

piersi z kurczaka po chińsku


Co tu zrobić z kawałka piersi kurczaka i warzyw, które już leżą w lodówce dłuugą chwilę? - Ryż z warzywami po chińsku. Smakowite, szybkie danie, które lubią u mnie wszyscy.
Potrzebujemy:
2 piersi kurczaka
2 marchewki
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
6 liści kapusty pekińskiej
1 słoik pędów bambusa
1 duża cebula
6 pieczarek (lub opcjonalnie 1/2 paczki grzybków mun)
1 szklanka ryżu
1/2 szklanki sosu sojowego
olej do smażenia

1.Paprykę, cebulę pokroić na cienkie paski.
2. Marchewkę pokroić na cienkie talarki.
3. Kapustę pociąć na dość wąskie kawałki.
4. Czosnek  rozdrobnić i wrzucić na gorący olej.
5. Do oleju wrzucuić pierś z kurczaka i wlać sos sojowy; obsmażyć go i przełożyć do innego naczynia.
6. Ceblę, marchewkę, paprykę i pieczarki przesmażyć w oleju z czosnkiem do momentu, aż zmiękną.
6. Następnie dodać pędy bambusa i rozmoczone w gorącej wodzie grzybki mun.
7. Na koniec dorzucić do warzyw mięso i wymieszać całość.
8. Podawać z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz