czwartek, 3 maja 2012

tort czekoladowy

śmietana, masło czekoladowe, malina - cudowne trio



Długi weekend to dla mnie pretekst, by zrobić w domu coś więcej, również na słodko. Dziś wymyśliłam sobie ciasto-tort czekoladowy z masłem czekoladowym i dżemem malinowym. Moim zdaniem niebiańsko pyszny.

Na biszkopty
7 jajek
7 łyżek cukru
7 kopiastych łyżek mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cukru waniliowego
do nasączenia biszkoptów
1 szklanka mocnej herbaty
masa z masłem czekoladowym
200 gram masła czekoladowego
1/2 litra śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
2 śmietan-fixy 
bita śmietana na wierzch
1/2 litra śmietany 30%
2 śmietan-fixy
2 łyżki cukru pudru

1 dżem malinowy (lub inny kwaśny)

biszkopt
1. Żółtka oddzielić od białek.
2. Białka ubić na sztywną pianę.
3. Dodać cukier, cukier waniliowy i nadal ubijać, aż cukier się połączy z pianą białkową.
 4. Żółtka ubić w osobnym naczyniu też na coś w rodzaju piany.
5. Dodać je delikatnie do piany białkowej.
6. Wsypać mąkę,  proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną (może być na najniższych obrotach miksera).
7. Wylewamy ciasto na 2 blaszki o średnicy 28 cm i pieczemy 20 min w 200 stopniach.
masa czekoladowa
8. Śmietanę ubić, dodać do niej śmietan-fixy i cukier puder.
9. Delikatnie dodać masło czekoladowe
masa śmietanowa
10. Ubić śmietanę, dodać śmietan-fixy i cukier.

11. Naponczować pierwszy biszkopt.

12. Na  biszkopcie rozsmarować pół dżemu i rozłożyć masę czekoladową.
13. Przykryć drugim biszkoptem.
14. Naponczować drugi biszkopt, rozsmarować resztę dżemu i posmarować lub ozdobić drugi biszkopt śmietaną ze szprycy.
15. Można posypać startą czekoladą.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz