biszkopt z masą brzoskwiniową i waniliową
Zachciało mi się czegoś orzeźwiającego na weekend. Wymyśliłam ciasto z dwoma masami: budyniową i kisielowo-galaretkową na bazie brzoskwiń z puszki. Nie o to mi całkiem chodziło, ale nie żałuję eksperymentu. Smakuje owocowo i znika w szybkim tempie.
Potrzebujemy
2 niezawodne biszkopty Babci Zosi
do różowej masy:
2 opakowania kisielu morelowego (brzoskwiniowego)
1 galaretkę brzoskwiniową
1 puszkę brzoskwiń
3 łyżki cukru
1 kostkę masła w temp. pokojowej
do masy waniliowej:
2 opakowania budyniu
3 szklanki mleka
3 łyżki cukru
1 kostka masła
polewa
1/3 szklanki śmietany kremówki
2 czekolady gorzkie lub mleczne
1. Upiec biszkopty.
2. Ugotować kisiel wg. przepisu z opakowania, ale na 1szklance soku z puszki brzoskwiń i 2 szklankach wody i z 3 łyżkami cukru.
3. Do gorącego kisielu dodać galaretkę i porządnie rozmieszać do momentu, aż galaretka się całakowicie rozpuści.
4. Zostawić do stężenia.
5. Rozetrzeć masło i dodać galaretko-kisiel. Dobrze zmiksować, aby powstała jednolita masa.
6. Dodać pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie.
7. Ugotować budyń wg. przepisu z opakowaniana, ale na 3 szklankach mleka i z 3 łyżkami cukru.
8. Pozostawić do ostygnięcia.
9. Rozetrzeć masło i dodać do niego budyń. Zmiksować na jednolitą masę.
10. Na biszkopt rozłóż masę różową.
11. Na masę różową rozłóż masę waniliową.
12. Przykryj drugim biszkoptem.
13. Śmietankę podgrzej i rozpuść w niej czekoladę. Ostudź polewę i rozprowadź na placku.
14. Placek włóż na co najmniej 2 godz. do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz