4 duże jajek
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego lub esencji waniliowej
szczypta soli
1 na biszkopt kokosowy
2 duże jajka
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki
200 gram wiórków kokosowych
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1. Żółtka oddzielić od białek.
2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, błyszczącą pianę.
3. Dodać połowę cukru i cukier waniliowy i dalej ubijać przez chwilę, aż białko połączy się z cukrem.
4. W osobnej miseczce ubić żółtka z resztą cukru na pianę (staną się wtedy kremowo-żółte)
5. Delikatnie wlać żółtka do białek i wymieszać (ja robię to na najniższych obrotach blendera lub miksera) (tutaj można dodać kokos)
6. Dodać mąkę i proszek i delikatnie wymieszać z resztą ciasta.
7. Piec 15-20 minut w temperaturze 190 stopni.
To biszkopt niezawodny, zawsze wychodzi. Na większą formę można spokojnie dać więcej jajek, powiększając przy okazji ilość pozostałych składników (tyle łyżek mąki,cukru, co sztuk jajek)
Mus malinowy/ananasowy
200 ml śmietany kremówki do malin i 200 do ananasa
1 łyżka żelatyny do malin i 1 do ananasa
30 dag owoców świeżych lub mrożonych (u mnie mrożone maliny i konserwowy ananas)
1 śmietan fix do malin i 1 do ananasa
1. Śmietanę ubić na sztywno.
2. Przeciśnięte przez sito maliny dodać do ubitej śmietany, ale zostawić 2 łyżki, w których trzeba roztopić żelatynę (z ananasów i soku zrobić pure i dodać do śmietany, zostawiając 2 łyżki do żelatyny)
3. Żelatynę rozpuścić w pure. Do żelatyny dodać 2 łyżki ubitej śmietany i wymieszać. Dopiero teraz dodać ją do reszty śmietany.
4. Wyłożyć 1/2 musu ananasowego na biszkopt, przykryć biszkoptem kokosowym, następnie wylać cały mus malinowy, przykryć biszkoptem i jeszcze raz przykryć musem ananasowym. Pozostawić do zastygnięcie na co najmniej 3 godz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz