sobota, 7 kwietnia 2012

serek warzywny




serek na przyjemny poranek

Na świąteczne śniadanie przygotowałam coś ekstra: serek wiejski z dodatkiem warzyw, głównie nowalijek, bo już na prawdę czas na wiosnę. 


Do przygotowania serka potrzeba:

500 gram serka wiejskiego
5 rzodkiewek
pół czerwonej papryki
pół dużego ogórka
dużo szczypiorku
1 ogórek kiszony, aby dodać trochę kwaśności
15 dag dużych cienkich płatów szynki (dobrej jakości, bo moja niestety nie była najsmaczniejsza)
sól, pieprz do smaku
2 łyżki żelatyny
foremka keksówka
foli spożywcza

1. Warzywa pokroić w drobną kostkę i wymieszać z serkiem. 
2. Wsypać żelatynę do 3 łyżek gorącej, nie wrzącej wody i dokładnie rozmieszać.
3. Dodać żelatynę do sera z warzywami.
4. Na formie wyłożyć folię spożywczą.
5. Na folii rozłożyć plastry szynki tak, aby można było później nimi przykryć serek.
6. Na szynkę położyć serek i przykryć wędliną.
7. Całość owinąć folią i  włożyć do lodówki na co najmniej 2-3 godzin.
8. Kroić ostrym nożem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz