niedziela, 22 kwietnia 2012

snikers

snikers - ciasto baardzo orzechowe

To ciasto piecze się u mnie w rodzinie na większe okazje i zawsze znajduje wielu koneserów. Dlatego też znika pierwsze z patery.
Przy okazji jest proste i niepracochłonne

składniki na ciasto:
1 margaryna (Kasia lub Palma) w temperaturze pokojowej
2,5 szklanki mąki
6 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1. Ze składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na ok. 1 godz.
składniki na bezę orzechową:
6 białek
20 dag orzechów grubo zmielonych
2/3 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2. Białka ubić na sztywną pianę.
3. Dodać cukier i nadal ubijać.
4. Do piany z cukrem delikatnie dodać zmielone orzechy.
5. Ciasto podzielić na dwie duże blachy i piec 10 minut w 200 st.
6. Po tym czasie rozłożyć na ciasto na obu blachach pianę z orzechami i zapiekać w 160 st. przez ok. 30 minut.
składniki na masę:
1 masa kajmakowa lub słodzone mleko skondensowane, przedtem gotowana przez 2 godz na wolnym ogniu w wodzie .
1 kostka masła.
7. Dokładnie rozetrzeć masło (np.blenderem)
8. Połączyć masło z masą kajmakową.
złożenie placka
9. Położyć jeden placek bezą do góry.
10. Posmarować go 2/3 masy.
11. Przykryć masę drugim ciastem - bezą do dołu.
12. Wysmarować go z wierzchu resztą masy i posypać np. orzechami.
Teraz niestety trzeba go odłożyć, aby zmiękł, no a potem ucztaaaaaa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz