poniedziałek, 9 kwietnia 2012

rolada wieprzowa z nadzieniem pieczarkowym

elegancka rolada na niecodzienny obiad


jak to zrobić?
ok. 1,5 kg schabu wieprzowego
30 dag pieczarek
1 duża cebula
½ szklanki tartej bułki
2 jajka
sól, pieprz
przyprawa do grila
ząbek czosnku
1 łyżka łagodnego keczupu
1 łyżka majonezu
1 łyżka musztardy
sos do pieczeni
1. Mięso rozciąć tak, by powstał szeroki prostokąt (jak byśmy nożem rozcinali roladę) 
2. Rozbić delikatnie na ok. 1,5cm.
3. Posypać z wierzchu i od spodu przyprawą do grilla, solą, pieprzem i natrzeć czosnkiem. Z wierzchu posmarować mieszaniną łyżki keczupu,majonezu i musztardy. Odłożyć na chwilę.
4. Cebulę zasmażyć, dodać pieczarki,  sól, pieprz.
5. Gdy puszczą sok dodać bułkę i dokładnie rozbełtane jajka.
6. Po wystygnięciu nakładamy farsz tak, aby końcówka rolady (jakieś 5 cm nie było posmarowane farszem, bo będze ją trudno zwinąć.
7. Zwijamy mocno roladę.
8. Owijamy roladę bawełnianą nitką.
9.  Wkładamy do rękawa do pieczenia.
10. Pieczemy w 190 stopniach 1,5  godz. W połowie czasu dobrze jest obrócić mięso na drugą stronę.

A później to się już tylko rozkoszować. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz