czwartek, 23 sierpnia 2012

drożdżówki serduszka


Urocze, pyszne drożdżóweczki - serduszka z cynamonem
Kiedy je zobaczyłam, od razu ich zapragnęłam.



Ciasto:
15 gram drożdży
350 gram mąki (co najmniej)
4 łyżki cukru
1 szczypta soli
1jajko
160 gram mleka
1/4 kostki masła
nadzienie:
1/2 paczki cynamonu
3 łyżki cukru
1/4 bardzo miękkiego (lub roztopionego masła)
białko do posmarowania bułeczek z wierzchu
płatki migdałów na ozdobę

A
1. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, podgrzanym, ale nie gorącym mlekiem, 3 łyżkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia na około 10 minut.

2. Dodać mąkę, jaja, roztopione masło, sól, zarabiać przez około 10 minut. (Mąkę należy dodawać sukcesywnie, aby ciasto po zarobieniu nie było klejące, odchodziło od ścianek miseczki, ale by miało konsystencję dość miękiej plasteliny)

3. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu około 1,5 godziny. Ciasto musi zwiększyć swoją objętość co najmniej o połowę.


B
B

1. Kulę ciasta mieszczącą się w ręce rozwałkować na cienki prostokąt (ok. 20x10cm). 
2. Posmarować go masłem i rozsypać - zostawiając trochę brzegu - cukier pomieszany z cynamonem.
3. Prostokąt zwinąć w rulon.
4. Rulon złożyć na pół.
5. Złożony wałek przeciąć do ok. 2/3 długości.
6. Rozcięte części wykręcić tak, by "słoje" cynamonowe były widoczne, a cała bułeczka miała kształt serca.
7. Położyć na formie i dać jeszcze bułeczkom trochę podrosnąć. Posmarować bułki białkiem, posypać migdałami.
9. Piec na rumiany kolor w 220 stopniach przez około 15 minut.

1 komentarz: