środa, 1 sierpnia 2012

drożdżówki z cynamonem



Cudownie pyszne drożdżóweczki cynamonowe, niekoniecznie na zimowe chłody i świąteczną nutę.


Tak na prawdę, to planowałam zrobić bułeczki z jabłkami, ale że mi wspaniale zapachniał dodawany do nich cynamon, zrobiłam przy okazji zawijańce. Wyszły tak smaczne, że moi Panowie zażyczyli sobie powtórki  w najbliższym czasie.
  
Ciasto (na 2 blaszki z piekarnika - jak szaleć, to szaleć):
30 gram drożdży
700 gram mąki (co najmniej)
8 łyżek cukru
1 szczypta soli
2 jajka
320 gram mleka
1/3 kostki masła
nadzienie:
1 paczka cynamonu
4 łyżki cukru
1/3 bardzo miękkiego (lub roztopionego masła)
białko do posmarowania bułeczek z wierzchu

1. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, podgrzanym, ale nie gorącym mlekiem, 3 łyżkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia na około 10 minut.

2. Dodać mąkę, jaja, roztopione masło, sól, zarabiać przez około 10 minut.(Mąkę należy dodawać sukcesywnie, aby ciasto po zarobieniu nie było klejące, odchodziło od ścianek miseczki, ale by miało konsystencję dość miękiej plasteliny)

3. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu około 1,5 godziny. Ciasto musi zwiększyć swoją objętość co najmniej o połowę.



4. Kulę ciasta mieszczącą się w rękach rozwałkować na prostokąt. 
5. Posmarować go masłem i rozsypać - zostawiając trochę brzegu - cukier pomieszany z cynamonem.
6. Prostokąt zwinąć i przeciąć wzdłuż na pół.
7. Powstałe 2 części wałka zwijać wokół własnej osi i kroić na ok. 10 centymetrowe części.
8. Położyć na formie i dać jeszcze ciastkom trochę podrosnąć. Posmarować bułki białkiem.
9. Piec na rumiany kolor w 220 stopniach przez około 15 minut.

No moim zdaniem rewelka -  cynamonem pachnie w domu jeszcze teraz.



4 komentarze:

  1. pyszne cynamonowe zawijaski! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie wypieki kojarzą mi sie z jesienią... Co nie znaczy, że w lato nie wzięłabym kawałka do filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. drożdżówki wyglądają apetycznie i mam ochotę je jutro zrobić ale mam pytanie 320 gram mleka? a nie w ml?

    OdpowiedzUsuń