niedziela, 12 sierpnia 2012

sałatka z ogórków - podobno szwedzka

Ogórki na słodko - kwaśno

Zostałam zasypana ogórkami. Jednakże na myśl o pasteryzacji dostaję rozstroju żołądkowo-nerwowego. Tak więc wyłudziłam od teścia przepis na pyszną sałatkę z ogórków, marchewki i cebuli, która nie wymaga tego procesu. Niestety jest potwornie pracochłonna.



Składniki
2 kg nieobieranych ogórków
1 kg cebuli
1 kg marchwii
1 szklanka cukru
1 liść laurowy
5 ziaren ziela angielskiego
parę ziarek pieprzu 
1 szklanka octu 10%
5 szklanek wody
sól do smaku

1. Ogórki pokroić w talarki - potwornie mozolna robota, szczególnie, gdy się ich ma ogromne wiadro - mnie najwygodniej to robić na krajalnicy.
2. Cebulę pokroić w pióra, marchewkę  też w talarki. 
3. Zagotować wodę z cukrem, liściem laurowym, zielem angielkim i pieprzem
4. Wrzucić wszystkie warzywa i gotować dotąd, aż zmiękną - ok. 15 min od zagotowania. Należy jednak uważać, aby ich nie przegotwać. 
5. Nałożyć do wyparzonych słoiczków, zamknąć, odwrócić do góry dnem. Nie trzeba pasteryzować!!!!!


1 komentarz:

  1. Przepis zapisuję. Od kilku dni jestem w fazie robienia przetworów, więc chętnie i taką sałatkę poczynię;)

    OdpowiedzUsuń