niedziela, 2 grudnia 2012

szarlotka

Następna wariacja na temat jabłek - całkiem zwyczajna, tradycyjna - możnaby powiedzieć: klasyka gatunku.

 

Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
200 g margaryny Palmy
 3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka do ciasta

3 białka  do piany
4 łyżki cukru do piany

Nadzienie:
ok. 2 kg jabłek
1 galaretka owocowa
2 łyżeczki cynamonu
 
1. Ze składników ugnieść ciasto o jednolitej konsystencji.
2. Włożyć do lodówki na 30 minut.
3. Jabłka obrać, usunąć gniazda i pokroić na ćwiartki, a potem jeszcze na drobniejsze płaty.
4. 2/3 ciasta rozłożyć równomiernie na wyłożonej papierem dużej formie. Podpiekać ok. 12 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.
5. Następnie rozłożyć jabłka na cieście i posypać je równomiernie galaretką.
6. Wsadzić z powrotem do piekarnika na 10 minut.
7. Ubić białka z cukrem na sztywną błyszczącą pianę.
8. Na jabkach rozsmarować równomiernie pianę.
9. Na dużych okach tarki zetrzeć resztę ciasta i rozsypać po pianie z białek.
10. Piec cały placek w 180 stopniach ok. 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz