Uwielbiam przedświąteczną atmosferę. Jestem zmęczona niewyobrażalnie, ale po paru minutach odpoczynku, znów zaczynam myśleć o pieczeniu. Tym razem wybrałam przysmak typowo niemiecki - Zimtsterne. Proste. Tylko się trochę trzeba pogimnastykować.
Składniki:
2
białka (ok. 70 g)
szczypta
soli
200
g cukru pudru
350 g drobno zmielonych migdałów
lub orzechów
1 i 1/2 łyżki cynamonu
2 lyżeczk1/i soku z
cytryny
Lukier:
1 białko + ok. 175 g cukru pudru
1. Ubijamy białka z
solą na sztywną pianę.
2. Dodajemy cukier i ubijamy.
3. Wsypujemy migdały/orzechy, przyprawy i sok z cytryny, dobrze mieszamy (jeśli masa
jest bardzo klejąca, możemy schłodzić ją w lodówce lub w zamrażalniku).
4. Gotowe
ciasto rozwałkowujemy na wysypanym cukrem pudrem blacie na grubość ok. 7 mm.
5. Wykrawamy gwiazdki, układamy je na blasze wyłożonej papierem,
6. Pieczemy ok. 15 min.
w 180°C. Studzimy na kratce.
7. Po
wyjęciu z piekarnika ciasteczka muszą być jeszcze lekko miękkie - twardnieją
bowiem stygnąc.
Przygotować lukier:
1. Ubić białko na sztywną pianę.
2. Wymieszać pianę z cukrem.
3. Nałożyć lukier do woreczka strunowego, odciąć jeden rożek i w ten sposób rozprowadzać lukier po gwiazdkach. Można też użyć wykałaczki lub twardego pędzelka.
Ciasteczka są na prawdę wyśmienite.
Mniam, ale zapachnialo cynamonem :)
OdpowiedzUsuńWesolych Swiat Bozego Narodzenia :)