niedziela, 23 grudnia 2012

gwiazdki cynamonowe

Uwielbiam przedświąteczną atmosferę. Jestem zmęczona niewyobrażalnie, ale po paru minutach odpoczynku, znów zaczynam myśleć o pieczeniu. Tym razem wybrałam przysmak typowo niemiecki - Zimtsterne. Proste. Tylko się trochę trzeba pogimnastykować.


Składniki:
 2 białka (ok. 70 g)
szczypta soli
200 g cukru pudru
350 g drobno zmielonych migdałów lub orzechów
1 i 1/2 łyżki cynamonu
2 lyżeczk1/i soku z cytryny

Lukier:
1 białko + ok. 175 g cukru pudru

1. Ubijamy białka z solą na  sztywną pianę. 
2. Dodajemy cukier i ubijamy.
3. Wsypujemy migdały/orzechy, przyprawy i sok z cytryny, dobrze mieszamy (jeśli masa jest bardzo klejąca, możemy schłodzić ją w lodówce lub w zamrażalniku). 
4. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na wysypanym cukrem pudrem blacie na grubość ok. 7 mm. 
5. Wykrawamy gwiazdki, układamy je na blasze wyłożonej papierem,
6. Pieczemy ok. 15 min. w 180°C. Studzimy na kratce.
7. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka muszą być jeszcze lekko miękkie - twardnieją bowiem stygnąc.

Przygotować lukier:
1. Ubić białko na sztywną pianę.
2. Wymieszać pianę z cukrem.
3. Nałożyć lukier do woreczka strunowego, odciąć jeden rożek i w ten sposób rozprowadzać lukier po gwiazdkach. Można też użyć wykałaczki lub twardego pędzelka.

Ciasteczka są na prawdę wyśmienite.


1 komentarz:

  1. Mniam, ale zapachnialo cynamonem :)

    Wesolych Swiat Bozego Narodzenia :)

    OdpowiedzUsuń