niedziela, 2 grudnia 2012

francuskie z kapustą i grzybami


Taki tam sobie dodatek do obiadu wymyśliłam.Trochę zapachniało świętami, bo znów użyłam suszonych grzybów. No i kapuchy. U nas w domu tak właśnie przyrządza się farsz do pierogów na Boże Narodzenie. Ale nie dla mnie ich klejenie. Wolę gotowe ciasto francuskie.


Składniki:
1/2 małej kapusty
2 garści suszonych prawdziwków (lub innych grzybków)
2 cebulki średniej wielkości
sól, pieprz do smaku
4 ziarnka  roztłuczonego na miazgę ziela angielskiego
szczypta gałki muszkatołowej
1 gotowe ciasto francuskie
1 jajko

1. 1/2 kapusty przeciąć na  pół i ugotować w osolonej szczyptą soli wodzie. (około 30 min.)
2. Grzyby moczyć jakieś pół dnia w wodzie, a następnie gotować ok. 30 minut.
3. Grzyby i kapustę pokroić w drobne wiórki.
4. Na bardzo niewielkiej ilości tłuszczu zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
5. Do cebuli dodać kapustę i grzyby i zasmażać mieszając ok. 20 minut.
6. Rozłożyć płat ciasta na formie do pieczenia.
7. Na środku ciasta ułożyć nieco schłodzony farsz.
 8. Boki naciąć jak na zdjęciu (do miejsca, w którym położyliśmy farsz) - w paski o szerokości 2,5 cm. Końcówki pasków posmarować za pomocą pędzelka jajkiem.


9. Składać paski ciasta w jodełkę. Na końcu górną część ciasta skleić z dolną. Po wierzchu posmarować jajkiem.
10. Piec ok. 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz