W piwnicy znalazłam jeszcze z zeszłego zimowego sezonu puszkę maku i nie zawahałam się jej użyć. Połączyłam makowiec z jabłecznikiem - smak mnie nie zawiódł. Ciężki mak i lekki kwaskowaty jabłecznik to na prawdę fajne połączenie.
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki mąki krupczatki
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka
cukru waniliowego (ekstraktu waniliowego)
1. Żółtka oddzielić od białek.
2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, błyszczącą pianę.
3. Dodać połowę cukru, cukier waniliowy i dalej ubijać przez chwilę, aż białko połączy się z cukrem.
4. W osobnej miseczce ubić żółtka z resztą cukru na pianę (staną się wtedy kremowo-żółte)
5. Delikatnie wlać żółtka do białek i wymieszać (ja robię to na najniższych obrotach blendera lub miksera)
6. Dodać mąkę i proszek i delikatnie wymieszać z resztą ciasta.
7. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa makowa:
1 puszka maku (m
oim zdaniem najlepsza Prospona)
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek bułki tartej
2 łyżki miodu (jeśli się scukrzył dobrze jest go podgrzać)
1. Żółtka oddzielić od białek.
2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, błyszczącą pianę.
3. Mak w puszce rozmieszać, wymieszać z miodem i lekko rozbitymi żółtkami.
4. Mak połączyć delikatnie z białkami i bułką tartą.
5. Masę wylać na podpieczony biszkopt.
6. Piec 10 minut.
Masa jabłkowa
1 kg jabłek
2 budynie
3 łyżki cukru
+
100 gram kokosu
1/4 masła
2 łyżki cukru
1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki i wrzucić do gotującego się 0,5 litra wody z cukrem.
2. Ugotować kompot.
3. Odcedzić jabłka.
4. Do wody po jabłkach dodać 2 rozpuszczone w szklance wody budynie.
5. Mieszać do zagęszczenia masy.
6. Jabłka wyłożyć na mak i zalać budyniem.
7. Posypać kokosem wymieszanym z masłem i cukrem.
8. Piec 15-20 minut w 180 stopniach.
http://nk.pl/#profile/36627555/gallery#!q?album=17&photoviewer=[33429392,3708] prosze tam wejsć są tam pani przepisy.
OdpowiedzUsuńTu pani przepisy .http://nk.pl/#profile/36627555/gallery#!q?album=15&photoviewer=[33429392,3706]
OdpowiedzUsuń