niedziela, 23 grudnia 2012

ciastka reniferki


Widziałam ostatnio takie słodkie ciasteczka i zapragnęłam ich szczerze. Ciasteczka są cudownie kruche. Aby było jeszcze bardziej świątecznie, dodałam do nich przyprawę piernikową.

 
Składniki:
250 g masła
100g cukru pudru
1 paczka przyprawy piernikowej
szczypta soli
150 g mąki pszennej
200 g mąki ziemniaczanej

Lukier
1 białko
1 czubata szklanka cukru pudru
barwnik czerwony i czarny

1. Ze składników ugnieść ciasto i włożyć je na ok. 30 minut do lodówki.
2. Rozwałkować ciasto na ok 4 mm i wykrawać kółeczka (np. kieliszkiem)
3. Piec ciasteczka 10-12 minut w 180 stopniach.

Na lukier ubić białko na sztywną pianę, dodać przesiany cukier puder. Zostawić trochę białego lukru na oczka. Resztę podzielić na 2 części i dodać do nich czarny barwnik i czerwony (na noski)

Ciasteczka  są pyszne i wyglądają uroczo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz