środa, 3 lipca 2013

Tort truskawkowy - odsłona 3

Z żalem żegnam się z truskawkami :(. Końcówkę sezonu  należało obowiązkowo uczcić. Torcik truskawkowo - czekoladowy nadaje się na takie okazje: mocno owocowy smak + przepyszna pianka czekoladowa. mmmmmmmmmmmm


Składniki na tortownicę 26 cm.

A. Biszkopt o średnicy 26 cm
4 jajka
4 czubate łyżki mąki krupczatki
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru  lub ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
B.  Biszkopt o średnicy 22 cm
3 jajka
3 czubate łyżki mąki krupczatki
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru  lub ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na puszystą sztywną pianę. 
2. Dodać cukier i ubić ponownie.
3. Żółtka ubić z cukrem waniliowym na jasnożółtą masę i delikatnie, ale szybko połączyć z białkami.
4. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.
5. Przelać do  tortownic i piec w 200 stopniach ok. 15-17 minut na złotobrązowy kolor.

C. Mus truskawkowy
2 galaretki o smaku truskawkowym (najlepiej dr Oetkera)
250 gram truskawek
330 ml śmietany kremówki (30%)
Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody. 
Dodać roztarte blenderem truskawki do chłodnej niestężałej galaretki.
Galaretkę z truskawkami połączyć z ubitą na pianę śmietaną

D. Mus czekoladowy
 200 gram czekolady (najlepiej gorzkiej)
200-300 ml śmietany 30%

1. Podgrzej śmietanę, nie zagotuj.
2. Wrzuć  rozdrobnioną czekoladę do ciepłej śmietany. 
3. Mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady w śmietanie. Jeśli potrzeba, podgrzej mieszaninę, by się czekolada całkowicie rozpuściła.
4. Ochłodź mieszaninę, włóż na jakieś 2 godz. do lodówki.
5. Gdy śmietana z czekoladą stanie się zimna, wyjmij ją i ubij na sztywno. 

E. Poncz
1 szklanka gorzkiej mocnej herbaty (może być z alkoholem)

Składanie:
1. Na naponczowanym biszkopcie o średnicy 26cm ułożyć wokół rantu przepołowione truskawki (wewnętrzną częścią do formy)
2. Wylać mus czekoladowy.
3. Położyć blat o śred. 22 cm. Naponczować go.
4. Wylać mus truskawkowy.
5. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Przed samym podaniem przyozdobić truskawkami (i ew. czekoladą)

To nie jest takie skomplikowane na jakie wygląda.




1 komentarz: