Lekki, niskokaloryczny (bym chciała, żeby był), pyszny, orzeźwiający, lekki, letni.
biszkopt (tortownica o średnicy 24 cm)
3 jajka
3 łyżki cukru
3 kopiaste łyżki mąki krupczatki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na puszystą sztywną pianę.
2. Dodać cukier i ubić ponownie.
3. Żółtka ubić z cukrem waniliowym na jasnożółtą masę i delikatnie, ale szybko połączyć z białkami.
4. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.
5. Przelać do tortownicy i piec w 200 stopniach ok. 15 minut na złotobrązowy kolor.
Pianka jogurtowa
600 ml gęstego jogurtu naturalnego
330 ml śmietany
4 łyżki żelatyny
4 łyżki cukru pudru (lub więcej, trzeba przeprowadzić test organoleptyczny ;))
szklanka porzeczek (lub więcej)
sok z 1/2 cytryny
1. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody.
2. Do nieco schłodzonej żelatyny dodać trochę jogurtu i dokładnie wymieszać.
3. Dodać żelatynę do reszty jogurtu.
4. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, a następnie połączyć z jogurtem.
5. Dorzucić porzeczki i wymieszać.
6. Wylać masę na schłodzony biszkopt i wsadzić do lodówki do całkowitego stężenia.
7. Przyozdobić paroma kistkami porzeczek.
pycha, akurat na takie letnie popołudnie :)
OdpowiedzUsuńparę lat już nie jadłam porzeczek...patrząc na take pyszności tęsknię!ale moje krzaczki maleńkie zaowocują dopiero za jaaaaakiś czas...
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda.
OdpowiedzUsuń