piątek, 12 lipca 2013

wiśnie i creme brulee

Znowu mi się upiekło. Z wiśniami na dodatek. Kruche z bezą, ale dla odmiany z creme brulee - dobrze, że nie wszyscy w domu lubią wiśnie! -będzie więcej dla mnie (moje postanowienie dietowe wzięło w łeb. No cóż niedziela, czuję się rozgrzeszona).

Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki
200 gram masła lub margaryny Murzynek
1/2 szklanki cukru pudru lub zwykłego cukru (najlepiej w drobnych kryształkach)
2 żółtka 
1 łyżeczka cukru waniliowego 
ok. 1 kg wydrylowanych wiśni
do bezy
6 białek 
3/4 szklanki cukru
1. Składniki zagnieść.
2. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
3. Wyłożyć ciastem dużą formę prostokątną i piec w 180 stopniach ok.15 minut.

Creme brulee
500 ml śmietany 30%
6 żółtek
4 łyżki cukru
1 laska wanilii

1. Śmietankę podgrzać z wanilią rozciętą na pół, z której zostały wcześniej wyjęte ziarenka.
2. Żółtka rozmieszać z cukrem, ale nie ucierać na puch.
3. Wymieszać żółtka z ciepłą śmietanką i gotować na wolnym ogniu do momentu, aż masa mocno zgęstnieje (konsystencja niezbyt gęstego budyniu).
Składanie ciasta:
1. Na  ciasto kruche  wysypać równomiernie wiśnie.
2. Na wiśnie rozlać creme brulee.
3. Ubić na sztywno pianę  z białek i cukru.(Z części białka upiekłam małe beziki (piekłam razem z ciastem), bo stwierdziłam, że jest tej piany za dużo na jedno ciasto.
4. Wylać pianę na creme brulee i widelcem uformować ją w fantazyjne fale.
5. Wstawić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na ok. 1/2 godziny. W razie gdyby beza była po tym czasie miękka, należy przedłużyć pieczenie (można ewentualnie obniżyć temperaturę do 120-100 stopni)
 

11 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda ta wiśniowa rosa. Chyba moją dietę też szlag trafi w nadchodzący weekend...;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja ulubiona wersja na lato..

    OdpowiedzUsuń
  3. czy przypadkiem tu nie wkradł się tu bląd? 2 szkl cukru czy mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No oczywiście. 2 szklanki mąki.

      Usuń
    2. niestety zorierntowałam sie podczas zagniatania ;) no cóż to jeszcze raz ;)

      Usuń
    3. Dzisiaj chce zrobić tą pyszność tylko nie wiem z jaką śmietanę, czy będzie to 30%????

      Usuń
    4. No i znów zgubiłam - oczywiście śmietanka 30%

      Usuń
  4. Piekłam z tego przepisu. Wszyscy byli zachwycenie połączeniem smaku kwaskawych wiśni i delikatnego waniliowego słodkiego kremu... Niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń